Tal com expliquem als nois i noies de secundària, a l’escola oferim un seguit d’activitats que no són curriculars, no impliquen un examen, no surten als informes..., però sí que tenen un contingut, un contingut de creixement personal, de solidaritat i d’autonomia.
Aquelles alumnes que fa temps que venen a l’escola han viscut des de ben petites activitats com la Marató d’Origamis, la Tarda Solidària, la Xocolatada, la Festa de sant Josep de Calassanç o els concerts del GAS.
Comencem la presentació del voluntariat a secundària dient: «Queixar-se és fàcil, tirar endavant un proposta de canvi és emocionant», i afegim: «I també requereix més esforç».
Sabem que amb els anys han anat aprenent a distingir aquelles coses que no els agraden, que els indignen, que volen canviar o que creuen que han de deixar d’ocórrer. Però també aprenen a simplement queixar-se tot quedant-se de braços creuats.
Així doncs, des de 1r d’ESO els convidem a l’acció, els oferim posar-se a l’altre costat d’aquestes propostes que han viscut de petits i petites. Comencem els grups Mou-te, grups de voluntaris i voluntàries organitzats en comissions gestionades pels mateixos alumnes, que duen a terme diferents activitats al llarg del curs.
A mesura que van avançant pels cursos de l’ESO van assumint més responsabilitats en l’organització de les activitats i en la gestió de les comissions.
Pel que fa a les activitats, en tenim de diversos tipus. Podríem dividir-les segons qui les organitza o bé segons a qui van dirigides. Col·laborem en activitats organitzades per l’escola, per les famílies o pels mateixos alumnes. I duem a terme esdeveniments destinats a l’escola, els projectes solidaris de l’Escola Pia arreu del món amb la FES (Fundació Educació Solidària) o a altres organitzacions i entitats (Creu Roja, La Marató, Càritas, Banc d’Aliments, La Fact, MUA...)
Quant a les activitats organitzades des de l’inici pels alumnes, tenim a Batxillerat el GAS (Grup d’Acció Solidària), un grup fundat i gestionat per alumnes que cada any escull un projecte de cooperació internacional de la FES i dissenya i duu a terme activitats per tal de recollir fons per a aquest projecte. També tenen l’objectiu de sensibilitzar la comunitat de l’escola i la ciutat sobre qüestions relacionades amb ell.
Finalment, per primera vegada, aquest curs participarem com a escola pilot amb el projecte Mou-te pel Món amb una Mirada Solidària. Un grup de nois i noies de batxillerat iniciaran un procés de formació per poder formar part, en un futur, dels camps de treball que ofereix la FES al Senegal i Mèxic.
[ux_gallery ids="10568,10566,10567,10565,10564" type="grid" grid="10"]