L’experiència d’Iona Fernández al programa “Joves i Ciència”

[ux_image id="7775" height="50%"]

[gap height="50px"]

L’Iona Fernández és una dels trenta alumnes seleccionades a tot Catalunya per a participar del programa “Joves i Ciència”. Una experiència que dura tres anys i que ja ha començat amb una estada al Mónnatura Pirineus. Li hem demanat a l’Iona que ens expliqui de primera mà les seves vivències:

Aquest curs vaig ser seleccionada per formar part del programa Joves i Ciència finançat per la Fundació la Pedrera (Academy of Science). Aquest programa pretén apropar la ciència actual als joves amb vocació científica i oferir-los oportunitats d’aprendre i de relacionar-se amb grups d’investigació d’alt nivell. És un programa molt competitiu amb una durada de 3 anys, on enguany van seleccionar 30 alumnes de 4t ESO de tot Catalunya.

En la meva primera estada d’aquest estiu vaig estar 15 dies a Mónnatura Pirineus (Planes de Son), en què vaig especialitzar-me i endinsar-me en el projecte de “Biologia Molecular:  des de l’enginyeria genètica fins a les nanomàquines”. Va ser molt divertit perquè van ambientar el projecte en les històries de Harry Potter (jo era de la casa CRISPR-Cas/Hufflepuff). Un equip de 5 investigadors internacionals ens van donar classes i vàrem fer un munt de pràctiques. Ha estat una experiència fantàstica i enriquidora. Vam aprendre moltes coses sobre el Dogma central de la biologia molecular, sobre l’ADN, què és una PCR, electroforesis, la seqüenciació SANGER i NGS, el paper de les proteïnes, les eines per a l’edició de gens (CRISPR-Cas, premi nobel 2020, i els enzims de restricció), vam aprendre molt sobre la problemàtica dels superbacteris i sobre els bacteriòfags (virus modificats genèticament que només eliminen a bacteris nocius).

[ux_gallery ids="7777,7776" lightbox_image_size="large" columns="2"]

A Mónnatura hi ha un laboratori molt gran i vaig fer pràctiques molt interessants, vaig extreure el meu propi ADN, identificar bacteris de fulles de l’entorn (fent una pcr, electroforesis i seqüenciació), també vaig mirar la resistència dels bacteris a antibiòtics, vaig aconseguir bacteris fluorescents, obligant-los a produïr la green fluorescent protein. A més vam fer bioinformàtica, desenvolupant programes per aconseguir recrear el procés de transcripció i traducció (amb PYTHON) i vam imprimir proteïnes amb 3D.

Ara bé, la part més bonica va ser poder compartir aquells moments científics i no científics amb els companys/es que vaig conèixer, que són tots uns bons amics. També m’emporto un bon record dels jocs de taula, els nostres concerts de música, els riures i les bromes…

Gràcies “ministres de la màgia molecular” per aquesta experiència.