Aprendre alemany requereix temps, motivació i una certificació.
Moltes persones associen l’alemany amb moltes hores d’estudi de gramàtica i és ben cert que es tracta d’una llengua complexa. Per això, cal invertir temps en estudiar-la i començar a fer-ho a la secundària és un bon moment. No obstant, cal donar-li sempre un enfocament divertit i motivador, sobretot quan els estudiants són joves i adolescents.
En moltes ocasions, l’aprenentatge de l’alemany pot ser més amè quan posem en consonància l’espai on s’estudia i els interlocutors amb qui es comparteix. L’ambient lingüístic i l’entorn també són factors importants que influeixen en la motivació. I un bon recurs a fer servir amb els principiants és animar-los a dir paraules en aquest idioma. Perquè l’aprenentatge requereix escoltar però també practicar! Si aprenem escoltant paraules i la seva traducció, el millor és repetir-les i aprendre-les. I perquè això no sigui molt repetitiu, pot acompanyar-se de jocs que fomentin l’aprenentatge actiu.
L’estudi de l’alemany requereix disciplina i organització i per això sempre ha tingut molt ben descrits els nivells i les certificacions que han de valorar l’aprenentatge de la llengua. El Goethe-Institut és la institució cultural de la República Federal d’Alemanya al món i difon l’ensenyament de l’alemany a l’estranger, alhora que fomenta l’intercanvi i la cooperació cultural internacional.
Des de fa més de seixanta anys, el Goethe té seu a Espanya i promou activament l’intercanvi cultural entre ambdós països oferint formació, investigació i tota mena d’iniciatives relacionades amb les polítiques lingüístiques, a més de celebrar esdeveniments i col·laborar amb festivals de cinema, música, teatre, exposicions, literatura i traduccions.
Com a únic centre de certificació oficial, el Goethe-Institut és l’entitat que ha de garantir la qualitat formativa en la llengua alemanya. Per això, poder-ne certificar l’aprenentatge és un element clau quan el què volem és generar-nos més oportunitats de futur.