“Existeixo, per tant consumeixo?”. A qui us recorda aquesta frase? Doncs, sí, a la frase cèlebre del filòsof Descartes “Penso, per tant existeixo” (“Cogito ergo sum”). I amb aquesta pregunta, a 2n d’ESO, hem pogut reflexionar al llarg de tot l’Itinerari d’aprenentatge quin tipus de consum fem i com podem canviar-lo per fer-lo més responsable i sostenible.
Hem organitzat l’itinerari amb diferents fases, lligades cada una a un tipus de producte en concret. L’alimentació, la generació de residus, la roba i els aparells electrònics són els grans temes que hem treballat i amb els quals hem pogut aprendre nous conceptes i refrescar-ne d’altres: productes de proximitat o KM 0, productes de temporada, menú d’impacte 0, petjada ecològica, recollida selectiva, mines de coltan, producció tèxtil “Fast fashion vs slow fashion” o l’obsolescència programada (la planificació de la fi de la vida útil d’un producte).
A partir de tot això, ja hem pogut ser capaços de fer propostes d’alternatives de consum i fer-ne divulgació a partir de les pàgines webs (“sites”) creades per cada equip. L’objectiu: PROMOCIONAR UN CONSUM RESPONSABLE I SOSTENIBLE.
Al llarg de tot l’itinerari ens ha acompanyat una família que segur que coneixeu: la família de la Supercol (@la_supercol). Amb els capítols d’aquesta miniserie de TV3 hem pogut iniciar cada una de les fases dels nostre itinerari. I fins i tot ens ha deixat un video saludant-nos i agraint-nos la feina feta! Quina il·lusió més gran!
Us deixem un recull del que hem treballat. I recordeu, com deia el capità enciam fa uns anys “Es petits canvis són poderosos”, o el que ens diu ara la Supercol “El primer pas per canviar el planeta, és prendre consciència”.