El passat diumenge dia 3 de maig, el diari La Vanguardia encetava la seva secció de Cultura amb un article dedicat als papers de Catalunya que es troben dipositats a l’Archivo General Militar de Ávila, i que foren descoberts ja fa uns anys pel nostre professor, Jordi Oliva.

En el context d’una de les seves estades a Ávila, va trobar part de la documentació que fou requisada pels nazis a la seu de la Generalitat a París, i que fou lliurada a les autoritats franquistes per tal d’utilitzar-la de fonament inculpatori i repressiu. Aquesta documentació, doncs, completa la de la Generalitat de Catalunya dipositada, després d’anys de reclamació i espera, a l’Arxiu Nacional de Catalunya, i procedent del Centro Documental de la Memoria Histórica, a Salamanca.

El passat 3 de febrer, al costat de l’historiador Pep Cruanyes i del filòleg Toni Strubell, de la Comissió de la Dignitat, es presentava als mitjans de comunicació aquesta documentació catalana d’Àvila, i se’n reclamava el retorn. L’1 d’abril, el Govern de la Generalitat emplaçava al Ministre de Defensa, Pedro Morenés, en sol·licitava formalment el retorn.

0 comentaris

Escriu el teu comentari

Vols unir-te a la conversa?
Col·labora!

Deixa un comentari