Jordi Oliva, professor del departament de Ciències Socials de la nostra escola, ha descobert a l’arxiu militar d’Àvila uns nous documents de la Generalitat de la Catalunya republicana. És una documentació ‘important i compromesa’ que el govern català s’endugué a l’exili de París. L’any 1940, quan França va ser ocupada pels nazis, la Gestapo la va requisar a l’oficina que tenia a la capital francesa, a la rue Pépinière, i la va lliurar a la policia espanyola.

Fa uns quants anys, Catalunya va recuperar una part d’aquests documents, que havien quedat a París, però la resta és a l’arxiu d’Àvila. Són informes sobre la indústria catalana de guerra, documents sobre l’organització de l’exèrcit durant la Guerra Civil, el conflicte a la rereguarda i, fins i tot, discursos del president Companys.

L’existència de la documentació es va donar a conèixer el passat 3 de febrer amb motiu de la presentació del nou manifest de la Comissió de la Dignitat amb motiu del 76è aniversari de la requisa i espoli de la documentació catalana.

0 comentaris

Escriu el teu comentari

Vols unir-te a la conversa?
Col·labora!

Deixa un comentari