El professor de Secundària, Marc Zanon, ha fet entrega a la Mediateca d’un exemplar del seu primer llibre Òmnium Cultural i Terrassa: 50 anys d’història compartida. Zanon va fer la tesi doctoral sobre diverses entitats civils que van exercir un paper d’oposició al franquisme a Catalunya, i un dels apartats era el paper que hi va jugar Òmnium Cultural.

Va ser per aquesta tesi i gràcies també a la professora de l’escola Mariona Vigués que li va sorgir la proposta d’escriure el llibre que va presentar al Centre Cultural en el 50è aniversari de la delegació local d’Òmnium.

La història arrenca a la Terrassa de finals de la dècada de 1960, on havia sorgit un activisme pel català a l’escola. Per Zanon, Òmnium Terrassa ha tingut dos períodes d’especial rellevància, “quan neix, els seus primers anys, a l’última etapa del franquisme, i aquests últims, a partir de la constitució, l’any 2011, del Terrassa Decideix”. El llibre, per Zanon, parla de l’evolució de les necessitats socials i culturals de la ciutat a través de les activitats que Òmnium oferia al poble com “les classes de català, el moviment Rialles d’activitats per a joves, i la Comissió d’Urbanisme que va salvar edificis històrics com el que avui és el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa”. 

El treball de recerca documental ha estat, segons Zanon, el que ha dut més feina i temps “els documents estaven en caixes no sempre ben classificades a la seu d’Òmnium”. “Un cop l’etapa de documentació està enllestida, la redacció ja ve rodada”, assegura Zanon. 

 

Felicitats Marc per la feina ben feta!  

Aquesta web utilitza cookies per millorar l'experiencia de l'usuari. Si continua navegant, considerarem que accepta el seu ús.