ACCIÓ TUTORIAL i PASTORAL

Aprenem i convivim per promoure la felicitat dels nostres alumnes

Som una escola acollidora i propera i ens preocupa no només de l’educació dels nostres alumnes sinó també les emocions i la seva evolució personal. Volem que els nens i nenes vinguin a l’escola contents, per aprendre, descobrir, compartir, apassionar-se i amb tot a formar-se com a persones lliures i autònomes que sàpiguen conviure en comunitat i tinguin iniciativa per transformar el món i fer-lo més just i sostenible.

Acompanyem a les persones per tal que creixin en totes les seves dimensions!

El nostre motor és humà i solidari

Som una escola associada a la UNESCO i de manera continuada movem els nostres alumnes cap a una causa solidària que puguin recordar tota la seva vida. Durant el viatge que fan a l’escola són protagonistes de diversos projectes, iniciatives i esdeveniments que tenen com a fita convertir-los en persones responsables, crítiques i compromeses amb la societat.

ACCIÓ SOCIAL

Voluntariat (projectes en què col·laborem)

L’Escola Pia de Terrassa ha estat sempre compromesa amb la realitat social de la ciutat i per això, més enllà de l’horari acadèmic, oferim als alumnes de Batxillerat, exalumnes, pares i mares la possibilitat de col·laborar com a voluntaris en diferents projectes de caràcter social. Perquè el Voluntariat és per a l’Escola la millor manera de posar en pràctica els valors de l’educació.

El grup GAS (Grup d’Acció Solidària)

És una agrupació d’alumnes de batxillerat que participa activament en els projectes de la Fundació Educació Solidària (FES) de l’Escola Pia de Catalunya. Creem i organitzem activitats a l’escola i alhora participem en una formació específica de voluntariat impartida pel grup ADHARA, entitat també de l’Escola Pia de Catalunya.

Grup UNESCO

És una agrupació d’alumnes de l’ESO, organitzats en comissions. La nostra fita és col·laborar amb diferents projectes organitzats per l’escola com poden ser El Dia de Sant Jordi, la Commemoració del Dia de la UNESCO, La Marató de TV3, L’acte del DENIP i els Acompanyaments.

Llars obertes

Els alumnes de Batxillerat que ho desitgen són convidats cada any a formar petits grups de 4 a 6 membres, i anar a sopar una vegada al mes a casa d’una de les famílies de l’Escola. Aquest sopar acostuma a ser el darrer divendres de cada mes i es pretén crear un lligam entre el grup i la família que ajudi a parlar de temes i a créixer en diversos aspectes. Totes aquelles famílies que ho desitgin es poden oferir per acollir grups.

Principals projectes de VOLUNTARIAT en els que col·laborem:

  • Projecte de la Fundació Escola Solidària (FES) per les Beques del Senegal
  • Acompanyament a la 3a Edat (llars d’avis de la ciutat)
  • Projecte Sant Jordi RECICLA CULTURA per acostar la lectura a tothom
  • Acompanyament al Menjador de l’escola d’Educació Especial Crespinell
  • Projecte de Reforç escolar amb la Fundació Busquets
  • Recollida d’aliments per col·laborar amb El Dinar de la Fam
  • Projectes amb Prodis, Fupar, Creu Roja, Càritas, El Rebost i d’altres entitats solidàries de la ciutat
  • Col·laboració amb la Fundació AVAN – Projecte d’acompanyament a usuaris: ANEM

ESDEVENIMENTS d’alt valor per l’escola

DENIP

Fa més de 15 anys que celebrem el Dia Escolar de la No-violència i la Pau DENIP cada 30 de gener. L’esdeveniment commemora l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi i l’hem convertit en un projecte d’escola en el que col·laborem activament totes les etapes, des de P3 fins a Batxillerat.
Cada any busquem un fil conductor que ens aporti coneixements per treballar la Pau des de diferents àmbits tenint sempre molt present l’essència de l’esdeveniment. Una Llum per la Pau, una Empremta per la Pau, l’Abecedari de la Pau i El Far que il·lumina i ens guia són els dels últims anys.

Celebració de Sant Josep de Calassanç – Amb La Marató

És la celebració que fem en commemoració del patró de la nostra escola. La treballem en totes les etapes organitzant activitats diverses relacionades amb conèixer la figura i l’obra del fundador de la institució de l’Escola Pia.

“El servei més gran és l’Educació” és una de les cites que més identifiquen a Sant Josep de Calassanç que va treballar sempre al costat dels infants per a promoure’n el seu dret a l’educació, sense fer diferències socials.

Alhora, compartim la festivitat amb les famílies i des de fa més de 10 anys la relacionem directament amb la solidaritat participant amb donacions a La Marató de TV3.

Commemoració del Dia de la UNESCO amb Fundació Mútua General de Catalunya

Com a escola adherida, des de fa més de 15 anys, a la Xarxa Escoles UNESCO, al llarg del curs realitzem diferents activitats relacionades amb “la cultura de la Pau i la solidaritat”. El dia 16 de novembre commemorem el Dia de la UNESCO amb un esdeveniment solidari que té com a fita l’elaboració d’origamis de paper.

Organitzat de la mà de l’entitat Mútua General de Catalunya hi participen moltes famílies i és la Mútua qui fa el donatiu d’1€ per cada origami que entreguem en benefici de La Marató de Tv3.

Aplec MOU-TE

Trobada anual de tots els que formen part de la iniciativa Mou-te de l’Escola Pia de Catalunya: nens i nenes, joves, pares, monitors, mestres i famílies senceres. Aquest any es celebrarà la 14a trobada a la nostra escola.

ACCIÓ TUTORIAL

Aprenem la importància de ser DELEGATS

Iniciem a P5 la primera part d’aquest projecte que finalitza a 4t Primària. En aquesta fase treballem amb els delegats de cada curs (cada any se n’escullen de nous) com presentar la candidatura i quines són les qualitats i funcions principals que ha d’assolir la figura del delegat.

En la segona part, que va des de 5è de Primària fins a Batxillerat, fem una formació impartida per l’Escola Pia de Catalunya, als delegats que han sortit escollits (que en aquesta fase seran delegats durant 2 cursos). Què és la democràcia participativa i de quines maneres s’aplica, com gestionar el lideratge, fer reunions productives i conservar l’actitud de neutralitat, juntament amb les maneres com es gestionen les situacions de conflicte a l’aula, en són temes principals.

El Projecte Companys Grans i Petits

Iniciat fa més de 25 anys amb la fita de fomentar la companyonia durant tota l’escolaritat del nens i nenes d’Infantil i Primària sorgeix el projecte Companys Grans i Petits, que avarca les etapes des de P3 fins a 1r: Companys Petits i des de 3r fins a 6è: Companys Grans.

Els companys grans, en una primera fase, busquen un nom per la classe dels petits i fan un projecte comú participant en diferents activitats de manera conjunta a l’escola, ja sigui mitjançant la lectura de contes i històries o l’acompanyament i guia en activitats on prima l’acompanyament dels petits i el treball cooperatiu amb ells: Benvinguda al nou curs, Sant Josep de Calassanç, Projecte “Beques del Senegal”, Sant Jordi i els Contes…

Projecte LEMA

Fa més de 35 anys que des dels més petits d’Infantil fins als més grans de Batxillerat, TOTS formem part del projecte LEMA! Perquè eduquem per a fer créixer persones lliures i autònomes que, de manera crítica, puguin viure en comunitat i se sentin compromeses en la construcció d’un món més just, sostenible i en pau.

Són els alumnes els que, cada any, defineixen i decideixen el lema de l’escola a partir de la proposta de treball feta per l’equip de mestres i professors. Són sempre temàtiques relacionades directament amb l’ideari de l’escola i un cop totes les classes han aportat les propostes de lema es fan votacions amb els delegats. Es reuneixen tots, des de P5 fins a 1r de Batxillerat i fan l’elecció per via democràtica. Durant el nou curs es fan activitats relacionades amb el contingut que treballa el lema, essent les principals: llançament del lema escollit, cançó del lema i a final de curs es fa el tancament a l’acte de cloenda.

ACCIÓ PASTORAL

Grups de pregària/reflexió

La Pregària a l’escola sempre és voluntària. I els grups es formen des de 3r de Primària fins a Batxillerat. Es treballen temes diversos, ja siguin de l’àmbit religiós com del àmbits social i d’actualitat.

Un dia a la setmana cada etapa dedica un espai de temps (30min) a fer aquestes activitats voluntàries. I al llarg del curs fem 3 actes conjunts per etapa: St Josep Calassanç-Nadal; La Fam-Quaresma i Final de Curs. En aquestes pregàries/reflexions conjuntes sempre comptem amb la col·laboració del Pare Provincial de la Institució (Eduard Pini).

I per a tota la família…

Eucaristia familiar

Cada dissabte celebrem l’Eucaristia familiar a 2/4 de 8 del vespre a l’església de l’Escola.