El passat dijous 26 d’octubre els nois i noies de 1r d’ESO vam anar d’excursió a La Mata. L’objectiu era treballar sobre el terreny alguns aspectes de la prehistòria que havíem estudiat a classe. Vam fer uns tallers pràctics sobre els ritus funeraris, la cacera i les eines i el foc.

Ens vam dividir en sis equips, cada equip composat per alumnes de diferents grups amb un professor a cada grup. Els tallers estaven dirigits per monitors, de manera que dos grups feien cada taller a la vegada i anàvem rotant entre tallers. A cada taller es feien diferents activitats.

Al taller de cacera s’hi feia una dinàmica de tir amb arc i un altra que tractava de tirar el més lluny possible amb una javelina, primer amb la mà i després amb un propulsor.

Al taller de eines i foc et feien una pinzellada de les evolucions que ha hagut de fer l’home i la dona durant la prehistòria, i on i quan es va descobrir i dominar el foc. A continuació t’ensenyaven tres maneres d’encendre un foc: fricció manual, fricció mecànica i percussió.També ens varem explicar que usant un bloc de pirita, un tros de sílex i un bolet de llesca és pot encendre un foc.

Al taller de ritus funeraris ens varen ensenyar a fabricar aixovars usant unes pedres de talc, a donar-li forma amb pedres sorrenques i a fer-li un forat amb una ballarina per on passar un fil i així fer un collaret. Seguidament ens van explicar que els aixovars són les pertinences que es deixaven als difunts dins la seva tomba. També vàrem fer una mica d’antropòlegs, trescant dins de dues urnes plenes de cendra i buscant aixovars en un esquelet. En haver recollit els aixovars havíem d’estudiar-los i arribar a una conclusió, i ho havíem de resumir en un full on hi havíem de posar diferents aspectes de la persona que havia estat enterrada amb l’aixovar: per exemple, el sexe i l’edat, o fins i tot l’ofici.

Al matí ens va fer bon temps, però a la tarda es va ennuvolar una mica.

Va ser un dia molt divertit i varem aprendre molt.

0 comentaris

Escriu el teu comentari

Vols unir-te a la conversa?
Col·labora!

Deixa un comentari