Dimarts 11 del matí. Plaça de la Vil·la de Madrid, a Barcelona. Els alumnes de Llengua i Cultura Llatina de 1r i de 2n de batxillerat estan a punt de conèixer en profunditat Barcino, la Barcelona romana.

Comencem per les restes d’una necròpolis que hi havia hagut a prop d’una de les vies secundàries que duien a Barcino. Les tombes, senzilles, humils, amb les inscripcions epigràfiques, ens reben. Després, un passeig pels estrets carrers del Gòtic ens porta fins les restes d’un tram de l’aqüeducte que arribava des del Besòs per subministrar aigua a la ciutat.

Finalment, entrem entre les torres de la porta decumana cap a la ciutat, al costat de les restes de muralla romana. El carrer del Bisbe, l’antic decumanus maximus, atrafegat de gent, ens condueix cap a la plaça Sant Jaume, on provem d’imaginar-nos el forum romà, amb el temple d’August imponent. Visitem els restes que queden dretes del temple, una cantonada, però permet fer-nos la idea de la grandesa i esplendor de l’edifici.
I tot seguit, baixem al subsòl. Primer per veure les restes d’una domus, d’una casa patrícia romana del segle III, amb els seus mosaics. I després visitem alguns dels tallers que hi havia vora la muralla: una bugaderia, una tintoreria, un celler de vi, un taller de salaons de peix on preparaven garum…

Son les dues del migdia tocades. Se’ns ha fet l’hora de tornar a Terrassa. La caminada ens ha permès imaginar-nos d’una manera més real la magnitud de la Barcino romana. I hem pogut conèixer millor el llegat històric que tenim prop de casa.